Стоил Цицелков за закриването на Обществения съвет към ЦИК: Няма аргументи за това

  • 28 ноември 2022 18:07

  • 454
  • 1
Стоил Цицелков за закриването на Обществения съвет към ЦИК: Няма аргументи за това
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

„Не виждам причина да ни закрият, няма аргументи за това. Общественият съвет към ЦИК не е експертен. Сегашната интегрална бюлетина е наша идея”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Нова нюз Стоил Цицелков от Обществения съвет в ЦИК, който по образование е и антрополог.

„Със сигурност има полза от район „Чужбина”. Ще има листи, хората зад граница ще могат да гласуват преференциално. Да оставим технологиите на експертите. Каквато и технология да изберем, трябва да съберем специалисти”, каза Цицелков по повод обсъждането да бъде въведен район „Чужбина” в Изборния кодекс.

По думите му само 35% от българите имат доверие в ЦИК и в парламента, защото само те са гласували. „Как останалите да имат свои представители в тази ЦИК? Да мислим за начин за представителство”, призова членът на Обществения съвет към Комисията.

Защо закриват Обществения съвет към ЦИК?

Според него повишаването на доверието става чрез експерти, чрез хора, които са неполитизирани – да има експертиза от самите членове на ЦИК. „Не е нужно да са айти специалисти, не е нужно да пишат код. Трябва да се стремим и хората, които не са представени в парламента, да имат  представителство. Техният интерес да бъде защитен както в НС, така и в ЦИК”, каза Цицелков.

Относно видеонаблюдението в секционните избирателни комисии той смята, че това не е добра идея. „Ако спрат камерите, кой ще има достъп до записите… Въпросите са много. Не случайно в българския съд видеоматериалът не е доказателство. Нашето доверие идва от свидетелите – кого изпращат партиите там (в секционните комисии – б.р.”, илюстрира позицията си той.

„Чудех се и аз и защо научаваме сега като общество. Не знаем за случая, изнесен от Мустафа Карадайъ”, обясни Цицелков дадения пример за разминаване със 70 гласа преброяването на гласовете в една партия в една секция.

„Би трябвало ЦИК да е много отворена институция. Би трябвало всичко, свързано с това как избираме нашите представители да е прозрачно”, обясни Стоил Цицелков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 18:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини