Казахстан се възпротиви на условието да плаща руския газ само в рубли

Getty Images/Guliver
share

Казахстан се обяви против плащане за руски природен газ единствено и само в рубли. Това заяви днес енергийният министър Булгат Акчукалов, цитиран от Ройтерс.

Такава идея се обсъжда в Евразийския икономически съюз от няколко седмици, след като Москва предложи създаването на съвместен пазар на петрол и газ.

Русия, която е изправена пред санкции, наложени ѝ от Запада заради инвазията в Украйна, по-рано поиска от западните купувачи да заплащат за руските си енергийни доставки в рубли. Така Кремъл цели да предпази средствата от замразяване от чуждестранни банки и иска да отслаби ролята на долара в глобалната търговия, отбелязва Нова телевизия.

Казахстан обаче твърди, че трябва да има право на избор и че плащане в една-единствена валута ще отслаби местната икономика.

Износът на природен газ на "Газпром" намалява с 41,4 процента от началото на годината

Позицията на Астана е пример за това, че бившите съветски републики в Централна Азия все повече се противопоставят на Кремъл, осъзнавайки новооткритите си лостове за влияние. Русия пък се насочва към техните пазари и търговски пътища в опит да заобиколи западните санкции.

Водещи новини

Още новини