Лондон смята, че целта на руските версии за войната в Украйна е да объркат обществеността

Novini.bg
share

Британското разузнаване заяви, че Русия изфабрикува версии за войната в Украйна, за да обърка разбирането на обществеността за конфликта, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13393

Москва е демонстрирала, "че е готова да използва световната продоволствена сигурност като инструмент за собствените си политически цели, като след това се представя като разумен участник и обвинява Запада за каквито и да било провали", заяви днес британското министерство на отбраната в своята ежедневна разузнавателна оценка.

Лондон: Руснаците извадиха танкове от нафталина

Министерството посочи случай, при който Русия преди няколко дни призова Украйна да разминира пристанището на Одеса в Черно море, за да могат кораби с храни да преминават безопасно. Но самата Русия блокира износа на пшеница от украински пристанища. Според Лондон този случай илюстрира "ключов принцип на съвременната руска стратегия за изпращане на послания: представяне на алтернативни версии на събитията, колко и да са неубедителни те, за да бъде по-трудно на аудиторията да разбере какво се случва".

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари британското министерство на отбраната редовно публикува разузнавателна оценка на ситуацията. Москва обвинява Лондон, че провежда целенасочена кампания за дезинформация.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13393

Водещи новини

Още новини