Захарова: НАТО ни провокира

Посолство на Русия в България
share

Увеличаването на силите на НАТО в Източна Европа има провокативен характер и е насочено към сдържане на Русия, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14015

„Увеличаването на силите на НАТО по източния фланг, включително в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, има откровено провокативен характер и явно не допринася за укрепване на европейската сигурност. Очевидно, че сдържането на Русия отново се е превърнало в главно предназначение на блока. През последните дни алиансът увеличи числеността на своите многонационални батальонни групи в Източна Европа, броя на самолетите, участващи в патрулиране във въздушното пространство, и т. н.“, заяви Захарова на брифинг.

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

"Русия никога не е заплашвала НАТО, нито заплашва алианса сега. Москва все пак трябва да реагира на неговия „конфронтационен курс“, каза говорителката на руското дипломатическо ведомство, предаде Ройтерс.

По думите й Русия ще постигне целта си да гарантира неутрален статут за Украйна и предпочита да направи това чрез преговори. 

Захарова заяви, че руските цели не включват сваляне на украинското правителство и че Москва се надява да постигне по-сериозен напредък в следващия кръг преговори с Украйна. Според нея военната операция на Русия върви стриктно по план.

Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна, каза говорителката, като призова Вашингтон за прозрачност по въпроса. Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва „Ройтерс“.

„Ние потвърждаваме фактите, разкрити при специалните военни операции, които свидетелстват, че е бил направен спешен опит за заличаване на доказателства за военна биологична програма. Тук не говорим за мирна употреба или научни цели“, каза Захарова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14015

Водещи новини

Още новини