Срещата между Путин и Лукашенко ще се състои в края на май

Pixabay
share

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко ще проведат среща в края на месеца, която е планирана преди инцидента с Ryanair в Минск. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава вестник „Известия“.

„Срещата наистина е планирана за края на месеца, ще ви информираме кога и къде ще се проведе. Тя беше планирана и подготвена още преди неделните събития“, заяви прессекретарят на руския президент. Песков също така отбеляза, че Лукашенко може да информира подробно Путин за обстоятелствата и причините за случилото се със самолета на Ryanair.

Планираната среща между Путин и Лукашенко в Сочи стана известна на 9 май, след телефонен разговор между двамата лидери. В рамките на разговора двамата размениха поздравления за 76-годишнината от победата във Великата отечествена война и обсъдиха графика на съвместните събития, планирани за следващите месеци.

Как ще реагира светът на провокацията на Лукашенко?

На 23 май самолет на Ryanair извърши аварийно кацане в Минск поради съобщение за бомба, което впоследствие не беше потвърдено. Също така в мрежата се появи запис на разговора между пилота на самолета и беларуския диспечер на въздушното движение, според който администраторът съветва машината да бъде приземена „от съображения за безопасност“.

На борда на лайнера пътуваше основателят на канала NEXTA в Telegram, признат в Беларус за екстремист, Роман Протасевич. След кацането на самолета той бе задържан, а разследващият комитет на републиката образува наказателно дело за фалшив сигнал за бомба на борда.

Инцидентът беше осъден от западните страни, някои от тях забраниха на авиокомпаниите да летят във въздушното пространство на Беларус, а също така призоваха властите на републиката да освободят Протасевич. На 24 май, на срещата на върха на ЕС, беше взето политическо решение за забрана на беларуските авиокомпании да летят до ЕС.

Дмитрий Песков: Русия не приема двойни стандарти в международните отношения

Прессекретарят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз заяви, че инцидентът с самолета се политизира и посочи бързината на войнствените изявления на Запада в това отношение, информира "Фокус".

Водещи новини

Още новини