Лекарите на Навални го призовават да прекрати гладната си стачка

Facebook
share

Близки на руския опозиционер Алексей Навални медици, включително личният му лекар, го призоваха да прекрати незабавно гладната си стачка, опасявайки, че ако я продължи, той може да умре или да увреди сериозно здравето си, предаде Франс прес.

"Като лекуващи лекари се обръщаме към Алексей Навални и го молим да спре незабавно гладната си стачка, за да запази живота и здравето си", посочват петима медици в писмо, публикувано в опозиционния информационен сайт "Медиазона".

Подписалите писмото, сред които е и личният лекар на Навални Анастасия Василиева, посочват, че са получили достъп до резултатите от изследвания на опозиционера, направени след прехвърлянето му в началото на седмицата в болница за затворници с туберкулоза.

EU Observer: Експерти по човешките права на ООН призоваха за медицинска евакуация на Навални

Ако гладуването продължи, то може да навреди значително на здравето на Алексей Навални и да доведе до най-печалния резултат - смърт, предупреждават лекарите.

Те подчертават, че при Навални се наблюдават симптоми на бъбречна недостатъчност, остри неврологични симптоми и остра хипонатриемия (стойности на натрия в кръвта под нормата), които според тях може да доведат до още по-тежки заболявания.

Ако гладната стачка продължи дори още съвсем малко време, няма да има кого да лекуваме, алармират те, призовавайки властите да им дадат достъп до Навални и да го прехвърлят в болница в Москва, където ще може да получи подходящи грижи.

Хиляди привърженици на Навални се събраха в сряда в множество руски градове да настояват за освобождаването му. По време на демонстрациите бяха задържани общо над 1900 души.

Водещи новини

Още новини