Песков: Положението с Навални не е нещо, което касае Кремъл

  • 22 април 2021 15:31

  • 481
  • 5
Песков: Положението с Навални не е нещо, което касае Кремъл
© Getty images

Положението с опозиционера Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) не е въпрос, който касае Кремъл, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос дали Путин смята да възложи проверка на твърденията, че до Навални не се допускат лекари, Песков заяви, че "това не е в дневния ред" на Кремъл. Той отново заяви, че всички въпроси по тази тема трябва да се отправят към ФСИН, а при подозрения за нарушения - към прокуратурата. Песков отказа да коментира вчерашните протестни акции в подкрепа на Навални в редица руски градове.

"Не виждаме повод да даваме наша оценка. Това е по-скоро тема за оценка от страна на правоохранителните органи", каза той в отговор дали в Кремъл са обърнали внимание на протестите и как ги оценяват. Песков добави, че доколкото тези прояви не са били съгласувани с властите, те са били незаконни. По думите му главното събитие вчера е било годишното обръщение към нацията на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Париж критикува "настървението" срещу Навални в Русия

Снощи хиляди души се включиха в демонстрации по призива на сътрудници на Навални, който от 31 март е в гладна стачка в знак на протест срещу условията си на живот в затвора и чието здравословно състояние силно тревожи привържениците му, съобщи БТА. Обществената мобилизация обаче бе по-слаба, отколкото на протестите след ареста му в началото на годината, отбелязва агенцията. Според неправителствената организация ОВД-Инфо на тези протести са арестувани 1784 души, като повечето от тях - 806 са извършени във втория по големина руски град Санкт Петербург, където беше съобщено за случаи на полицейско насилие.

Най-малко 84 от задържаните са прекарали нощта в ареста, според същия източник. В Москва са били арестувани най-малко 30 души. Арести е имало и в 96 други градове, главно в Уфа - 119 арестувани, Казан - 68 арестувани и Барнаул - 58 арестувани. Делегатът за човешките права към Кремъл Татяна Москалкова заяви, че няма установено лошо отношение към Навални от началото на престоя му в затвора.

Близо 1500 са арестувани на протести в Русия в подкрепа на Навални

"Условията за задържане на Навални и медицинската помощ за него отговарят на руския закон и международните норми", пише тя в писмо до Съвета на Европа в отговор на негова молба за информация. Преди това Навални заяви, че е изтезаван чрез лишаване от сън, като надзирателите го будят всеки час през нощта. Той също така се оплаква от болки в гърба и изтръпване на крайниците.

На предстоящата си днес среща в Москва президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят "последните събития с разкриването на диверсионни планове към Беларус", каза Песков, цитиран от ТАСС. В отговор на въпрос дали Кремъл смята беларуския президент за надежден партньор Песков каза единствено, че Лукашенко управлява Беларус, с която Русия е образувала съюзна държава.

На 17 април Лукашенко заяви, че срещу него и синовете му е било планирано покушение, организирано според него от американските специални служби и държавното ръководство на САЩ. Според шефа на беларуското разузнаване превратът е бил планиран за юни или юли тази година. Песков заяви, че не очаква ситуацията с планираното убийство на Лукашенко с цел преврат в Беларус да повлияе на хода на интеграцията на Беларус с Русия.

Над 450 арестувани на протести в Русия в подкрепа на Навални

"Интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава са едно, а външните заплахи и непрестанните опити за намеса във вътрешните дела на двете страни (Русия и Беларус) са съвсем друга реалност, с която още дълго ще живеем и с която трябва да свикнем", каза Песков. Сътрудничеството и съвместното противодействие на външните заплахи "са много важни и са в интереса на народите на двете страни", добави той.

Руският президент Владимир Путин сам ще отговори на предложението на украинския президент Володимир Зеленски за среща в Донбас, заяви Песков. "Ако президентът сметне за нужно, той сам ще отговори", каза той. На молба за коментар на призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба Западът да проучи възможността за изключване на Русия от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ, Песков отговори, че този въпрос трябва да се зададе на руското външно министерство.

Последвайте канала на

Novini.bg
481 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Вагинир

2021.05.07 | 03:05

5
РУМЕ МОМЕ,РУМЕ МОМЕ,ОТ ДЕН НА ДЕН ТИ НЕ МЯЗАШ НА ЧОВЕК...КАКВО ЛЕКЕ БЕШЕ,КАКЪВ ТЪПУНГЕР СТАНА...ПРАСЕДЕНТЕ,ПРАСЕДЕНТЕ,СПРИ ПОНЕ ДА ГРУХТИШ,ТА БЕЛКИМ ТЕ ИЗТРАЕМ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИКРЕМЪЛСКИЯТ ПОЖИЗНЕН ВОЖД ЩЕ ВИ НАПРАВИ И ВАС ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ С РУСКО САМОСЪЗНАНИЕ,КАТО НАС,ПЪК ПАК СИ СЕ ВОДЕТЕ МАКЕТА-МАЛАКЕТА...КРЕМЪЛСКИЯТ РЕКЕТ ВО ВРЕМЯ,ИНАЧЕ ПУТЕТО ЩЕ ОПРАЗНИ ОЩЕ ЕДНА БАНКА...КРЕМЪЛ ИМА ОСЕМ ПУТЬОВЦИ,КОЙ ОТ КОЙ ПО НАПОМПАНИ С БОТОКС,НО САМО ЕДИН ОТ ТЯХ ПРИТЕЖАВА СТО ОСЕМДЕСЕТ И ТРИ МИЛИАРДА ЕВРО.ЗАПАДНАЛЯЦИТЕ СЕ КЪСАТ ОТ ЗАВИСТ...НЯМА СТИГАНЕ ПУТЕТО ЕЕЙ...пРОСИЯ И ПРЕДИ И СЕГА СЕСЕСЕРЕ.пРОСИЯ БЕЗ КОЛОНИИТЕ,КОИТО ОГРАБВА Е КРЪГЛА НУЛА.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.04.22 | 17:33

4
Разбира се! Но САЩ ви го казаха! Ако Навални умре ''ЩЕ ИМА ПОСЛЕДИЦИ'' ! И така трябва! САЩ не трябва да се допуска във различните държави по света режимите да репресират опозиционерите си, които има какво реално да предложат!
wtf!?!?!??!

2021.04.22 | 15:42

1
безскрупоулни гадове са ватенките.......

2021.04.22 | 15:59

3
те убаво "безскрупоулни", а трольольотата на козяк що сте толко неграмотни?

2021.04.22 | 15:55

2
и именно защото са безкруполни там гражданската война ще е много кървава, а такива като Песков ще висят по дърветата в парка "ГОРКИ".

Добави коментар

Водещи новини