Лавров отправи критики и обвинения към Запада

Getty (архив)
share

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред ООН, че западните страни проявяват егоизъм и готовност да използват за политически цели пандемията, предаде АФП.

"За нещастие, въпреки пандемията и очевидната нужда да консолидираме усилията си, някои от нашите западни партньори отказват да преразгледат егоистичната си линия и да се откажат от своите подходи, базиращи се на принудата", заяви Лавров по видеоконферентна връзка пред Съвета на ООН.

Според руския външен министър западните столици искат да се възползват от пандемията, за да накажат нежелателните правителства, включително като отказват да прекратят икономическите санкции в рамките на борбата срещу COVID-19.

"Освен това пандемията засили стари проблеми като расизма и ксенофобията", добави Лавров. "Протестите в САЩ и в Европа изложиха на показ системното неравенство в тези страни", подчерта той.

Лавров открои разлика между руските полицаи и техните колеги от други страни

Руският първи дипломат порица и нетолерантността към алтернативните възгледи, която според него показват "тези, които от десетилетия проповядват по цял свят свободата на словото". Той визираше наложената неотдавна забрана на руски телевизии в балтийските страни и Украйна, както и американските социални мрежи. "Те манипулират открито общественото мнение, като забраняват или цензурират съдържание", добави руският външен министър.

Русия и западните страни имат противоречия по множество въпроси, от Украйна до войната в Сирия. Неотдавнашното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални и изпращането му в затвора след връщането му в родината доведе до още по-голямо напрежение, припомня АФП.

Москва порицава най-вече санкциите, наложени срещу нея самата и страни като Венецуела и Иран.

Водещи новини

Още новини