Русия е удивена от оценките на Борел за посещението му в Москва

Getty Images/Guliver
share

Русия е удивена от оценките, които шефът на европейската дипломация Жозеп Борел даде за посещението си в Москва. Това казаха от руското министерство на външните работи пред ТАСС в коментар на изявлението, което върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността направи вчера в Туитър, след като се върна в Брюксел.

"С удивление се запознахме с оценките на Борел за резултатите от визитата, те контрастират силно с неговите изявления, направени на пресконференция в Москва", заявиха от руското външно министерство. Събеседниците на ТАСС отбелязаха, че европейският топ дипломат е имал "всички възможности веднага да даде собствена оценка" на посещението си по време на заключителната пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Те припомниха, че Лавров е коментирал резултатите от преговорите в присъствието на Борел.

ЕП ще обсъди европейската имунизационна стратегия

"Никой не ограничи (върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността) нито във времето, нито във формата", отбелязаха от руското външно министерство. Събеседниците на ТАСС допуснаха, че "може би, при пристигането в Брюксел, са обяснили на шефа на европейската дипломация как трябва да подреди акцентите". "Но тогава това само потвърждава как и от кого всъщност се определя политиката на ЕС", отбелязаха от руското министерство на външните работи.

Жозеп Борел бе на посещение в Русия от 4 до 6 февруари, припомня ТАСС. Той се срещна с Лавров в петък. Тогава Борел каза, че ЕС и Русия са провели "открит и честен диалог" по всички въпроси от двустранните отношения, включително за "поддръжката от Брюксел на блогъра Алексей Навални и изгонване от Русия на западни дипломати, участвали в неразрешени протестни акции" в подкрепа на опозиционера, отбелязва ТАСС.

Набила Масрали: Среща на Борел с Навални в затвора би било грешка

Вчера шефът на европейската дипломация каза, че е обезпокоен от отказа на руските власти да водят "по-конструктивен диалог" с ЕС. "Това е достойно за съжаление и ние трябва да си направим изводите от това", написа той в Туитър.

Борел спомена за възможно налагане от ЕС на санкции срещу Русия заради ситуацията около Навални, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини