Лавров: Да не се допуска проникването на чужди наемници в Нагорни Карабах

Getty Images/Guliver (архив)
share

Русия и Турция са солидарни в това, че ситуацията в Нагорни Карабах не трябва да се използва за опити за проникване на чуждестранни наемници в района, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ние приветстваме стремежа на Анкара да съдейства за изпълнението от страните в конфликта на техните задължения. По-специално в рамките на споразумението, което бе подписано от президентите на Русия, Азербайджан и от премиера на Армения на 9 ноември, а също и в рамките на руско-турския съвместен център за контрол на изпълнението на задълженията за прекратяване на огъня, каза Лавров.

Чавушоглу от своя страна заяви, че Анкара разчита, че съвместният руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах ще бъде създаден в най-кратък срок. 

Лавров посочи, че Русия и Турция биха искали задачите в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб да се решават по-бързо.

Той изтъкна, че двете страни продължават да отделят особено внимание на политическия процес в Сирия и добави, че те ще продължават да оказват съдействие на работата на конституционния комитет.

Путин и Макрон обещаха да работят за поддържане на мира в Нагорни Карабах

Никой няма право да говори, че Турция трябва да напусне Либия, изтъкна от своя страна Чавушоглу.

Той подчерта, че Турция има дълбоки исторически връзки с Либия. Западните страни имат друг подход, той се отличава от турския. Ние не се намираме там заради своите собствени интреси, а присъстваме там заради взаимноизгодното сътрудничество, каза Чавушоглу.

Той посочи също, че Анкара е готова да реагира на военна заплаха срещу Либия, но същевременно се обявява за продължаване на политическия процес в страната.

Турция подкрепя Правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, с което подписа през ноември 2019 споразумение за военно сътрудничество и споразумение за разграничаване на морските пхространства в Източното Средиземноморие. Турската подкрепа за правителство на Сарадж му позволи да отблъсне 14-месечна офанзива срещу Триполи на силите на влиятелния в Източна Либия командир Халифа Хафтар.

Водещи новини

Още новини