Путин и Меркел обсъдиха по телефона Сирия, Либия и Украйна

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел обсъдиха по телефона нуждата на Сирия от хуманитарна помощ, заяви Кремъл, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Обсъдени бяха важни аспекти на ситуацията в Сирия, включително във връзка с осигуряването на хуманитарните потребности на населението", заяви Кремъл.

Двамата лидери също така изразиха тревога от засилването на боевете в Либия и изказаха подкрепа за четиристранните преговори за конфликта в Източна Украйна.

"Путин и Меркел изразиха тревога от засилването на бойните действия в Либия. Подчертано беше, че няма алтернатива на бързото прекратяване на огъня и започването на междулибийски преговори под егидата на ООН", заяви Кремъл.

Русия: Ние и Турция подкрепяме мирния процес в Либия

В изявлението беше посочено, че "от руска страна е дадена положителна оценка на посредническите усилия на Египет за мирно уреждане на либийската криза след решенията на Берлинската международна конференция на 19 януари 2020 г.", пише БТА.

Путин и Меркел също така отбелязаха липсата на напредък при изпълнението на Минск-2.

"Продължава обмена на мнения за ситуацията от гледна точка на уреждането на вътрешноукраинския конфликт. Изказана беше загриженост заради липсата на напредък в изпълнението на минските договорености от 2015 г., а също решенията на "нормандската четворка" след срещата на върха в Париж през 2019 г.", заяви Кремъл.

Водещи новини

Още новини