Кремъл: Въвеждането на военно положение в Украйна крие риск от ескалация на конфликта в Донбас

Getty (архив)
share

Въвеждането на военно положение в гранични региони на Украйна крие риск от ескалация на конфликта в някои области от страната, особено в югоизточните (Донбас). Това мнение изрази говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпроси, предаде ТАСС.

Ситуацията в Керченския проток не изисква преки преговори между президентите на Русия и на Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко, смята прессекретарят на руския държавен глава. Той коментира предложението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо двамата лидери да преговарят директно за уреждане на въпроса. "В най-близките дни позицията на президента Путин ще бъде огласена. Би било неправилно да се подценява значението и опасността от подобни провокации", добави Песков.

Русия задържа в неделя в Керченския проток край анексирания от Москва полуостров Крим три украински военни кораба и екипажите им с обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води. Руският външен министър Сергей Лавров нарече случая "провокация" на Киев.

Върховната рада утвърди снощи въвеждането на военно положение в граничните райони на Украйна за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия.

Водещи новини

Още новини