Украйна въведе военно положение за 30 дни

  • 27 ноември 2018 06:17

  • 1248
  • 7
Украйна въведе военно положение за 30 дни
© Getty Images/Guliver

Върховната Рада на Украйна утвърди въвеждането на военно положение в Украйна за 30 дни, съобщи ТАСС.

Украинската Върховна Рада покани международни организации да изпратят свои наблюдатели в района на Черно и Азовско море, и предложи на морските държави да изпратят в региона бойни кораби, за да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението от страна на Русия.

Президентът Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември заяви, че военно положение ще бъде въведено във всички гранични области на Украйна и в морската акватория на Черно и Азовско море. Военното положение ще е в сила в граничните области с Русия - Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска, както и териториалните води в акваторията Азов-Керч.

Военното положение е особен режим, който предвижда специални пълномощия на държавните органи за предотвратяване на заплахите. Временно ще се ограничат гражданските права и свободи. Военните и държавните власти получават по-широки пълномощия.

Върховната Рада прие постановление следващите президентски избори в страната да се състоят на 31 март 2019 г.

Постоянният представител на Украйна в ООН Владимир Елченко заяви по време на извънредното заседание на Съвета по сигурност на ООН, че един от шестимата ранени украински моряци е в критично състояние. "Украинските кораби "Бердянск" и "Никопол" бяха повредени (след обстрел), след което украинските съдове били принудени да спрат, те били завзети от руските спецчасти ФСБ. Шестима украински моряци са били ранени, трима от тях - сериозно. По предварителна информация един човек е в критично състояние", заяви украинският дипломат. По думите му провокацията с употреба на оръжие срещу украинските кораби в Керченския пролив били "съзнателно изостряне на ситуацията в региона за получаване на контрол над Азовско море, прието от висшето руско военно ръководство", каза Елченко.

"Съществуват неопровержими доказателства за това, че агресивните действия на Руската федерация са били планирани и разрешени от висшите руски военни ръководители", заяви постоянният представител на Украйна в ООН.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1248 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.11.27 | 07:18

2

Majka si li tyrsqt na ruska teritoriq

gfgfdgd

2018.12.15 | 23:01

7

Ти така казваш. Дали обаче е било истина, не си май съвсем сигурен.

2018.11.27 | 09:23

4

тъпо руско мекере, украинските кораби са били в МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ И В НИКАКВО НАРУШЕНИЕ бе руски парцал!

2018.11.27 | 09:24

5

малко по малко руската педерация се доближава до истинските терористи като маниер и способ.

gfgfdgd

2018.12.15 | 23:00

6

Още не съм чувал руснаци да колят и бесят наред из европейските градове, пък говори каквото искаш.

РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ = ИЗВРАТЕН ФАШИЗЪМ

2018.11.27 | 06:47

1

Окупатора на чужди територии пак си показа фашизоидната муцуна -- ако има начин е готов да погълне цяла Европа , както го е учил през 1939г учителя му чичко Адолф !

2018.11.27 | 08:38

3

помияр що не се скриеш някаде, ходи да лижеш гъза на краварите.

Добави коментар

Водещи новини