Румен Радев: Призоваваме Русия и Украйна към сдържаност и деескалация на напрежението (видео)

  • 27 ноември 2018 13:00

  • 1318
  • 8
Румен Радев: Призоваваме Русия и Украйна към сдържаност и деескалация на напрежението (видео)
© Novini.bg

Разбираме необходимостта да се инвестира в сигурността и отбраната, но това не трябва да става за сметка на традиционните политики. Полша се превръща все повече във фактор за сигурността на Европа с всички модернизационни програми за повишаване на отбранителните способности на своите военни сили. А всяка държава трябва да допринася за укрепването на алианса и с политическа мъдрост, и с бойни способности. Това каза президентът на България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след срещата си с полския си колега Анджей Дуда, който е в страната ни по покана на държавния глава.

„Тази визита увенчава честванията на 100-годишнината от началото на дипломатическите отношения на нашите две страни, както и един век от възстановяването на независимостта на Полша. България е от първите държави, които установяват контакт със свободна и независима Полша. И днес, 100-години по-късно, можем да отбележим, че продължаваме да сме съюзници и приятели и че нашите народи са свързани с дълбоки и стоически корени“, заяви Радев.

Той посочи, че с президента Дуда са обсъдили със задоволство и нивото на стокообмена и инвестициите между двете държави. „Искам да благодаря за подкрепата на Полша за това, че икономическите ни отношения се развиват все по-интензивно“, каза държавният глава и припомни, че по време на неговата визита в Полша са били сключени договори за над 30 млн. евро.

„Полша е държава, която се пребори с корупцията, изгради свой модел за икономически растеж, постигна финансова децентрализация на общините, и днес тя е сред водещите държави в ЕС по икономическо развитие. Затова за нас е важно и да споделяме модели и съм сигурен, че можем много интензивно да си сътрудничим в това направление. Сътрудничим си все повече и в науката, образованието, културата и туризма. Много важни са и всички теми от европейския дневен ред, които разисквахме с президента Дуда. Инициативата „Три морета“ е много важна за насърчаване на сътрудничеството между нас и работим за това проектите по нея да придобиват по-голяма реализация, защото те са важи за повишаването на сигурността и просперитета на региона“, заяви българският президент.

Радев посочи, че България и Полша споделят сходни позиции и по отношение на общата кохезионна и селскостопанска политика от ЕС. „Защото това е инвестиция в единството на Европа. Разбираме и нуждата да се инвестира повече в отбрана и сигурност. "Запазването на потенциала на кохезионната политика е инвестиция в единството на Европа. Преодоляването на различията между Източна и Западна Европа е гарант за равномерното и стабилно развитие на ЕС".

„Днес в сложната международна обстановка се обединяваме, че всяка държава трябва да инвестира в своите отбранителни способности. Обсъдихме с тревога ситуацията в Черно море. Призоваваме за сдържаност и диалог, без употреба на сила, за деескалация на напрежението. Гарантиране на гражданското корабоплаване и незабавно връщане на моряците от руска страна“, заяви Радев.

„Готови сме да сътрудничим на Полша и ще разчитаме на подкрепата на полската страна за приемането на страната ни. Ние сме важен фактор в осигуряване на сигурността в региона“, подчерта Радев. Президентът на България каза още, че са необходими неотложни мерки в борбата с климатичните промени. Дуда благодари на президента Радев за поканата.

„Тази година е важна за Полша, но и за България. Навършват се 140 години от освобождаването на страната ви от турско робство, но и 100 години от независимостта на Полша“, подчерта той. Полският президент благодари за интересните теми, които са имали възможност да обсъдят и увери, че двете страни могат да направят много добри неща в ЕС и НАТО.

Полският държавен глава Анджей Дуда обясни, че е трудно да се пренебрегне това, което се случва. „И няма съмнение, че е необходима деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени. Това е състояние, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключват. И с всички сили призоваваме за това. Полша ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с това. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1318 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ашколсун Чехльо ефенди

2018.11.27 | 20:56

8

Деса тъпото пазари рокли за хиляди лева,а колата от НСО която я вози кара в насрещното. Тарикат си Чехльо,а бунаците на които говориш за бедност,нека ”духат тапетите”! В парламента само тежки милионери БСП,ДПС,ГЕРБ,Патреотитии и Атака,а народа овчедушен блее ли блее. И все се кара и спори,кой за коя партия е.
Юруш народеееееее,айде на простотията!'Най-голямата промоция.

ne6to mu e trudno

2018.11.27 | 18:49

7

da govori......

Умник Гюро

2018.11.27 | 18:14

6

Чест и почитания г-н Президент !

бай Симо

2018.11.27 | 13:46

1

Еййй, нагъл комунист бееее!!!
Призовавал Украйна...да призове Русия, щото тя е агресора!!! А Радев е мазен червен боклук...

2018.11.27 | 18:12

5

Папардако Шимо , я марш в старческия дом ! Изкуфял пуяк !

2018.11.27 | 14:34

3

дежурната герберска разпоретина да замълчи!

2018.11.27 | 13:54

2

След 3 дена събра смелост да каже нещо по темата!

Ъъъ

2018.11.27 | 15:41

4

И какво??Кой го чува този??!Жена му,ама не сигурно и това!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини