Джордж Сорос: Опитах се да спася Русия

Getty (архив)
share

Аз се опитах да спася Русия, заяви американският финансист Джордж Сорос.

Британският вестник "Файнейшъл таймс" публикува статия на милиардера, публикувана по повод 20 години от икономическата криза, която разтърси най-голямата по територия държава в света. "Аз предложих на Москва мерки, които можеха да пред отварят фалита на Русия (частично обезценяване на рублата, фиксиране на курса на националната валута към долара и оказване на чуждестранна финансова помощ на страната). Апелирах и към Международния валутен фонд (МВФ) и групата на седемте най-развитите в икономическо отношение държави (Г-7). Моят призив обаче бе глас в пустиня", написа още живеещият в САЩ финансист. Той също допълни, че заради кризата е загубил 2 млрд. долара.

На 17 август 1998 г. заради икономически затруднения, предизвикани от рязък спад на горивата по световните пазари, Русия обявява замразяване на плащанията по външния си дълг. С този акт страната на практика обяви държавен фалит. Икономическата криза бе преодоляна с интервенция на МВФ, замразяване на цените на водата, парното и горивата на вътрешния пазар и затягане на бюджетната дисциплина.

Фалитът на държавата се смята за една от причините за издигането на Владимир Путин. Той поема ръководството на страната от президент на Руската федерация на 1 януари 2000 г. от Борис Елцин.

 

Водещи новини

Още новини