Макрон и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

  • 16 февруари 2019 19:54

  • 721
  • 0
Макрон и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия
© Pixabay

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и неговият руски колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 са обсъдили в телефонен разговор "сериозно влошената" ситуация в Сирия и "значителните рискове за регионалната и международната сигурност". Това съобщи днес френското президентство, цитирано от Франс прес.

Макрон изложи пред колегата си "приоритетите" на Франция, включително продължаването на борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИС) и "защитата на цивилното население, както и пълния, безопасен и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ за цивилното население", се посочва в изявление на Елисейския дворец.

Според френското президентство "механизмът на френско-руската координация по Сирия би трябвало да даде възможност за придвижване в тази посока".
"В Сирия ситуацията остава много влошена и има значителни рискове за регионалната и международната сигурност", посочва Елисейският дворец.

Освен защитата на цивилното население, френският президент потвърди като приоритет "продължаването на борбата срещу Даеш (ИД), водена от международната коалиция и нейните съюзници, както и борбата срещу терористичните групировки, посочени от Съвет за сигурност на ООН".
Друг приоритет е търсене на политическо решение, постигнато чрез преговори и под егидата на ООН. Само то може да позволи трайна победа срещу Даеш, да гарантира стабилността и завръщането на бежанците в тяхната страна, се допълва в комюникето на френското президентство, цитирано от Франс прес.
Макрон е подчертал, че за целта са необходими усилия, така че конституционната реформа да стане факт и да бъдат организирани свободни и прозрачни избори под надзора на ООН. /

Последвайте канала на

Нора Виткова
721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини