Русия осъди украински журналист на 12 години затвор

Gettyimages
share

Московският градски съд осъди днес на 12 години затвор със строг режим украинския журналист Роман Сушченко, като го призна за виновен по обвинение в шпионаж срещу Русия, предаде ТАСС. 

Съдията Олег Музиченко огласи само решението на съда, без да навлиза в детайли, тъй като делото е секретно. Защитата не е съгласна и ще обжалва присъдата пред Върховния съд, каза Марк Фейгин, адвокат на обвиняемия. Юристът добави, че не е изключено някой ден Сушченко да бъде разменен срещу арестувания в Украйна главен редактор на "РИА Новости Украйна" Кирил Вишински. Притежаващият руско и украинско гражданство Вишински е обвинен в държавна измяна. 

По-рано от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обявиха, че журналистът Сушченко е агент на украинското военно разузнаване. Той събирал сведения, представляващи държавна тайна, за въоръжените сили на Русия и т.нар. Руска гвардия. Според ФСС Сушченко бил задържан по време на извършването на шпионски действия. 

Киев изрази протест във връзка с присъдата на Сушченко, кореспондент в Париж на украинската осведомителна агенция Укринформ, в която работи от 2002 г., предаде Франс прес. "Това е политически мотивиран процес. Настояваме за освобождаването" на Сушченко, написа в Туитър председателката на украинския парламент Мариана Беца. 

Водещи новини

Още новини