Русия пред фалит?

gettyimages (архив)
share

Руският държавен бюджет трябва да бъде адекватен на променящата се икономическа ситуация и промените не трябва да се правят стихийно. В противен случай сценарият от 1998 г., когато страната ни обяви фалит, може да се повтори, каза финансовият министър на Москва Антон Силуанов, предаде Интерфакс.

"Ние трябва да се съобразим с новите реалии. Ако не направим това, нашите съграждани може да платят висока цена заради покачването на инфлацията и евентуално повторно обвяване на банкрут може да стане неизбежно", заяви икономистът на бизнесфорум.

Според Силуанов правителството начело с Дмитрий Медведев вече взима мерки, като планира намаляване на разходите и увеличаването на постъпленията във фиска от митниците и акциза върху алкохола.

Министърът заяви, че основният проблем за страната му са ниските цени течните горива. "Проектът на държавния бюджет е формиран при приблизителна цена от 50 долара за барел. Сега стойността се колебае около 30 долара за барел", припомни той.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев предрече, че държавният бюджет може да се балансира при цени на петрола от около 82 долара за барел нефт.

Водещи новини

Още новини