Осъдиха на 10 години строг затвор руски войник за дезертьорство

gettyimages (архив)
share

Руски военен трибунал осъди на 10 години затвор със строг режим за дезертьорство руски войник, обвинен от арменското правосъдие, че е убил седем души от едно семейство в Армения, включително две деца, предаде БТА, цитирайки АФП.

Валерий Пермяков беше признат за виновен по обвинения в дезертьорство от база на руската армия в Гюмри, на близо 90 км северозападно от арменската столица Ереван, и в кражба на оръжие. Войникът се е признал за виновен. Предстои Пермяков да бъде съден от арменското правосъдие, което го обвинява, че на 12 януари е застрелял с автомат "Калашников" шестима души, сред които двегодишно дете, в собствения им дом в град Гюмри и е наранил тежко с нож шестмесечно бебе от същото семейство, което по-късно починало в болница.

На местопрестъплението били намерени кубинките на войника с неговите имена и автомата му. Малко след като дезертирал, Пермяков бил задържан от руски войници на арменско-турската граница. Оттогава той е арестуван в базата си, където се гледа и делото срещу него. Убийството на семейството предизвика вълна от възмущение в страната, няколко хиляди души протестираха в Гюмри и Ереван с настояване войникът да бъде изправен пред арменски съд. За да успокои напрежението, Русия се съгласи войникът да бъде съден от руски военен трибунал за дезертьорство и кражба на оръжие, а арменски съд да гледа делото за убийство. Дата за този процес засега не е насрочена.

Водещи новини

Още новини