В Русия отдават почит на 118-те жертви на взривовете в атомната подводница "Курск"

  • 12 август 2015 07:24

  • 3807
  • 2
В Русия отдават почит на 118-те жертви на взривовете в атомната подводница "Курск"
©

Руснаците днес отдават почит на жертвите на взривовете в атомната подводница "Курск", предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

На различни места в страната, в това число Санкт Петербург и Севастопол ще се състоят възпоменателни церемонии. В 11,28 ч. московско време, когато преди 15 години първи взрив отекна в подводницата, на корабите на Северния руски флот ще бъде спазена минута мълчание, а корабните сирени ще отекнат, докато знамената бъдат свалени наполовина. Корабите от Черноморския флот също ще се присъединят към възпоминанието. В град Курск, на който е кръстена подводницата, пред паметника за жертвите на катастрофата ще бъдат поднесени венци и цветя.

Преди 15 години атомната подводница "Курск" участваше в учения в Баренцово море. На борда й имаше общо 118 души. Около 11 часа местно време в района на ученията бяха регистрирани два мощни взрива. След няколко часа тъй като подводницата не излезе на повърхността, започна издирването. Ден по-късно тя беше открита на дълбочина 108 метра. На 19 август в спасителната операция се включиха норвежки кораби с британски спасителни апарати. На 21 август норвежки водолази проникнаха в подводницата и установиха, че всички вътре са загинали.

Едва през есента бяха извадени 12 тела. После бяха извадени още 103 трупа, но три тела така и не бяха намерени. В официалния доклад от разследването, съдържащ от 2000 страници, публикуван в 2002 г. се заключава, че гибелта на "Курск" е предизвикана от учебно торпедо, което се взривило в торпедния отсек и предизвикало верижна взривна реакция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3807 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.14 | 14:59

1
Добре, че беше Западът, че мужиците 2 седмици мъка и не успяха да достигнат собствената си подводница.

2015.08.14 | 15:00

2
Свери си часовника че много е изостанал ! Подводница и при това атомна не е панаирджийска играчка ! Желанието на запада да разбере Руските тайни беше двигател за оказване на помощ , а не ЧОВЕЩИНА !

Добави коментар

Водещи новини