Порошенко: Съветник на Путин е ръководил снайперистките стрелби на Майдана

Getty Images/Guliver
share

Украинският президент Петро Порошенко съобщи днес, че според нови полицейски свидетелства висш съветник на руския президент - Владислав Сурков, лично е ръководил "група от чуждестранни снайперисти", разстрелвали протестиращи на Майдана в Киев точно преди една година, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Само преди няколко дни шефът на службата за национална сигурност ( УСС - б.р.) ми каза, че при разпити служители от спецчастите са дали показания, според които Сурков е ръководил чуждестранните снайперисти на Майдана", каза президентът. Той говори на среща с роднини на някои от стотината жертви, застреляни в течение на три дни по време на протестите на Площада на независимостта в центъра на Киев срещу подкрепяния от Москва тогавашен президент Виктор Янукович.

Според Порошенко следствените органи са установили "ясна руска връзка" в снайперистките стрелби, но добави, че украинските правоохранителни органи все още не са направили достатъчно за наказване на виновниците за разстрелите на протестиращите. "Можем да констатираме, че през последните месеци е било направено много повече, отколкото за последната година" в тази насока, посочи той.

"Това са много сложни и заплетени дела. Унищожени са много доказателства, заметени са следи, избягали са извършители. Това стана в периода на междувластието, когато беше парализирана дейността на всички без изключение силови структури", каза президентът. В заключение Порошенко отбеляза, че "борбата за правото да живеем в действително европейска страна, която започна на Майдана, все още продължава, сега в Донбас".

Водещи новини

Още новини