Руски войници били принудени да воюват на страната на сепаратистите в Донбас

Getty Images/Guliver
share

Руски войници са били принудени, чрез агитация от своите командири, да воюват на страната на сепаратистите в Донбас. Това става ясно от техните жалби до правозащитни организации, съобщи БНР.

Появилата се преди дни информация, че руски военни са били заплашвани с уволнение, ако не се съгласят да воюват в Югоизточна Украйна, беше потвърдена от члена на президентския Съвет по правата на човека Сергей Кривенко, който успял да разговаря с войниците.

Той разказа, че група кадрови военни от Мурманска област са се обърнали към него с жалба, в която описват действията на командира на поделението, в което служат. Войниците са били предупредени от своите началници, че ще бъдат командировани в Ростовска област, където било възможно да им се наложи да преминат границата с Украйна, за да изпълняват бойни заповеди.

В отговор на въпрос на войниците дали подобна командировка е законна, полковникът им отговорил, че в Донбас се води война и че руските хора там, които загиват под бомбите на украинците, трябва да бъдат защитени, допълва Сергей Кривенко.

След намесата на правозащитниците, руското министерство на отбраната е обещало да изпрати в Мурманска област специална комисия, която да проучи случая.

Официалната позиция на Русия е, че тя не е страна в украинския конфликт и не се намесва в него.

Водещи новини

Още новини