Путин обезпокоен от ситуацията в Източна Украйна

share

Президентът на Русия Владимир Путин е крайно обезпокоен от ситуацията в Донбас и призовава страните в конфликта да прекратят бойните действия. Това заяви днес по повод провала на мирните преговори в Минск говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Друг източник от президентската администрация, пожелал анонимност, каза, че е съгласен с твърдата позиция, отстоявана в беларуската столица от "опълченците", както и с днешните им заявления. По думите му "на фона на случващото се, на фона на широкомащабните бойни действия, е трудно да не се съгласим с тяхната логика и тяхната твърда позиция е напълно възможно да бъде разбрана".  Ръководството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) не изключва необходимостта от разполагане на мироопазващи  сили след прекратяването на огъня в Източна Украйна и очертаването на разделителна линия между страните в конфликта. Това заяви днес представителят на ДНР на минските преговори Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Пушилин коментира, че ако Вашингтон достави на Киев нападателни оръжия, това ще влоши ситуацията и войната ще бъде продължителна. По думите му по време на конфликта в Донбас са загинали 7000 души, 80-90 процента от които цивилни. Той окачестви като "имитация" преговорите с правителството на Украйна, но каза, че в ДНР се готвят списъци за размяна на пленници с украинската страна. Пушилин заяви, че "опълченците" освобождават пленници само под формата на размяна, и обвини властите в Киев, че събирали пари от роднини на пленниците като откуп, за да бъдат освободени, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Водещи новини

Още новини