Британски вестник: Дипломатите не спряха войната в Украйна

  • 16 февруари 2015 08:49

  • 2737
  • 1
Британски вестник: Дипломатите не спряха войната в Украйна
© gettyimages

И в първия ден на примирието в Източна Украйна имаше боеве, пише "Гардиън", но отбелязва мнението на Киев и сепаратистките републики, че спирането на огъня като цяло се спазва.

Вестникът се позовава на свой кореспондент, чул минометен огън източно от Луганск, на магистралата за Дебалцево, където до 8000 украински войници са обкръжени и атакувани от бунтовниците седмици наред. Изглежда воюващите страни използват спирането на огъня, за да укрепят позициите си, пише "Гардиън".

Примирието е слаба утеха за онези, които са в капана на боевете, пише "Индипендънт" в материал за обстановката в района на Дебалцево. Изданието отбелязва, че перспективата за ново примирие е дало надежда на хората в региона, но малцина от воюващите в този стратегически участък, вярват, че спирането на огъня ще издържи.

"Дейли телеграф" също отделя голямо внимание на ситуацията в Дебалцево. Вестникът коментира, че възобновяването на боевете през вчерашния ден на ключови точки в града ясно е показало, че дипломатическите усилия са успели да забавят, но не и да спрат войната в Източна Украйна.

"Вашингтон пост" също посочва, че примирието като цяло се спазва, въпреки съмненията в него, но отбелязва, че интензивният обстрел, който се е чувал вчера в Дебалцево, поставя под въпрос жизнеспособността на споразумението за спиране на огъня.

И "Ню Йорк таймс" пише, че обстрелите продължават в някои райони на Украйна въпреки примирието и отбелязва, че двете воюващи страни взаимно се обвиняват за това. Ако Украйна не съумее да евакуира или да снабди хилядите си военни в Дебалцево, жертвите, които ще даде от артилерийския обстрел и евентуалното предаване на оцелелите може да повлияят на изхода на войната и вероятно ще дестабилизират украинската политика, пише вестникът.

В дългосрочен план санкциите срещу Русия са заплаха за сигурността на петролните доставки в Европа, коментира в. "Файненшъл таймс" ръководителят на руската компания "Роснефт" Игор Сечин за състоянието на световните пазари на нефт. В нея той отбелязва още, че петролните пазари трябва да се рефомират, за да отразят реалността за производителите и клиентите, както и че цените на нефта се определят от финансови спекулации, а не толкова от търсенето и предлагането.

Последвайте канала на

БТА
2737 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Val

2015.02.17 | 10:10

1
vsichko shte se naredi

Добави коментар

Водещи новини