Путин: Киев да отчете интересите на Източна Украйна

share

Кризата в Украйна не може да бъде решена без да се вземат предвид интересите на хората в източните и южните райони на страната, каза Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

Ние сме готови да започнем диалог за ситуацията в Украйна, която не може да бъде разрешена по пътя на ескалацията на напрежението и без да се вземат предвид интересите на хората от южните и източните региони, заяви държавният глава на най-голямата по територия страна в света в Минск. Той пристигна в столицата на Беларус, където днес започна тристранна среща между представители на Митническия съюз, Европейския съюз и Украйна. Путин потвърди решителността на страната си да предприеме мерки, ако Киев ратифицира споразумението за асоцииране с Брюксел.

По-рано днес новият украински президент Петро Порошенко преди да пристигне в Минск заяви, че документът ще бъде приет независимо от предсрочните парламентарни избори. Той в столицата на Беларус заяви на от днешната среща завиди съдбата на мира в Европа и по света. Според държавния глава единственият начин за постигане на мир е строгият контрол по границите на неговата държава. Той също се ръкува и с руския си колега. Порошенко също изрази готовност за мирно решение на кризата.

На форума присъства и ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън. Тя заяви, че нейната мисия е да запази териториалната цялост на Украйна, информира БТА.

Домакинът на срещата Александър Лукашенко изрази съмнение, че днешният форум ще даде резултат.

 

Водещи новини

Още новини