Милиардер е новият президент на Украйна, Кличко - кмет на Киев

Getty Images/Guliver
share

Украйна има нов президент. Това е милиардерът Петро Порошенко. Той получи доверието на над 50 процента от гласоподавателите още на първия тур и ще заеме най-важния пост в размирната държава, съобщи Нова телевизия.

48-годишният Порошенко обеща възстановяването на реда и законността да са негов приоритет.

„Украйна трябва възможно най-бързо да спре гражданската война, да спре корупцията, да започне европейска интеграция и да установим демокрация в страната”, заяви той.

Петро Порошенко е успешен бизнесмен, наричан в Украйна „шоколаденият крал”. Той има богат опит и в политиката. Бил е външен министър и министър на икономиката в предишни правителства, включително при управлението на славения след масови протести Виктор Янукович.

Далеч зад Порошенко остана експремиерът Юлия Тимошенко. Убедителната победа на магната дава надежда, че украинската страна може да е намерила обединителна фигура. Сепаратистите обаче бойкотираха вота и гласуване в Донецк, Луганск и Славянск днес нямаше. Порошенко нарече бунтовниците терористи и даде да се разбере, че няма да допусне разцепване на държавата.

Бившият шампион по бокс Виталий Кличко печели изборите за кмет на Киев. Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко е получил подкрепата на 57 процента от избирателите на вота за кмет на Киев, сочат резултатите от екзит пол, които бяха обявени днес от местната  телевизия, предаде ИТАР-ТАСС.

Основният му политически опонент - депутатът от Върховната Рада Леся Оробец - е получила 10,3 процента от гласовете, а  сегашният градоначалник Владимир Бондаренко - 8,2 процента.

На кметския пост планирам да победя корупцията и да модернизирам столичното стопанство, заяви Кличко на пресконференция, цитиран ИТАР-ТАСС.

Водещи новини

Още новини