Кремъл: Путин не дава съвети на Янукович

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин не дава съвети на своя украински колега Виктор Янукович за справяне с кризата във връзка с протестите, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. Според руската агенция "Интерфакс" обаче Путин и Янукович са разговаряли по телефона през изминалата нощ, когато в Киев полицията нападна протестиращите.

Кремъл тълкува събитията в Украйна като "опит за държавен преврат", каза още Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той допълни, че задача на "легитимните власти" в Украйна е да възстановят реда в страната. Песков не отговори на въпрос за отпускането на втори кредитен транш за Киев като подчерта, че в момента прекратяването на насилието в страната е приоритет.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за  да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да  възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

Водещи новини

Още новини