Нова Зеландия първа ще отбележи тазгодишния Час на Земята

Getty Images/Guliver (архив)
share

Сгради в Нова Зеландия първи в света ще изгасят светлините си, за да отбележат днес Часа на Земята, предаде ДПА.

Събитието, което е свързано с глобалните промени в климата на планетата, насърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, за да насочат светлината към въпроса за промените в климата.

Отбелязваме “Часът на Земята 2021”

Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън ще потънат в тъмнина в 8.30 ч. тази сутрин, каза Ливия Естерхази - ръководителка на природозащитната организация WWF New Zealand.

По-късно и други знакови сгради по цялото земно кълбо, включително Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Айфеловата кула в Париж и оперният театър в австралийския град Сидни ще изключат светлините си в знак на солидарност с инициативата, каза Естерхази.

През 2020 г. правителството на Нова Зеландия обяви извънредно положение в сферата на климата с цел вредните емисии да бъдат намалени и глобалното затопляне да бъде сведено до 1,5 градуса по Целзий.

Сега от нас зависи да дадем своя принос и да приведем в действие това, за да направим Аотеароа (Нова Зеландия) световен лидер в усилията за справяне с кризите в климата и природата. Часът на Земята представлява уникална възможност да изразим солидарност със здравето на нашата планета и с нашето собствено бъдеще, каза природозащитничката.

Часът на Земята започна да се отбелязва през 2007 г. в Австралия, а през 2020 г. в инициативата се включиха 190 държави и територии, цитира БТА.

Водещи новини

Още новини