Исландия въвежда ограничения след откриване на британския щам

Pixabay
share

Почти нормалният начин на живот на исландците се промени внезапно, след като правителството нареди въвеждането на нови ограничителни мерки след откриването на шест случая на заразяване с британския щам на коронавируса, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

Властите наредиха затварянето на всички училища, фитнеси, басейни, театри, киносалони и барове. Ресторантите, магазините и фризьорските салони могат да продължат работа с ограничен капацитет. Събирането на над 10 души е забранено за идните три седмици.

"Трябва да натиснем спирачките", заяви премиерката Катрин Якобсдотир.

Исландия е регистрирала само 5 384 случая на заразяване и 29 жертви на Ковид-19 по официални данни. Но през последната седмица шестима души бяха заразени с британския щам, който според властите се предава по-лесно.

"Този вариант изглежда се предава сред децата по-бързо", добави премиерката, като визираше неотдавнашни случаи в столицата Рейкявик.

От "АстраЗенека" с изявление относно откритите в Италия дози на компанията

Проучване, публикувано тази седмица от норвежкия Национален институт по обществено здравеопазване, показва, че е 2,6 пъти по-вероятно заразилите се с британския щам да бъдат хоспитализирани. Освен това младежите и възрастните на възраст под 40 са по-уязвими към новия вариант.

Правителството очаква учениците да останат вкъщи след Великденските празници. Досега училищата в Исландия бяха отворени за деца под 16 години.

Днес страната започна отново да поставя ваксината на "АстраЗенека", след като на 11 март прекрати използването й до проучването на информация за поява на съсиреци при някои ваксинирани. Много други европейски страни също започнаха отново да поставят ваксината, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди, че тя е безопасна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини