Австралия иска от ЕС 1 милион дози ваксини за Папуа-Нова Гвинея

Getty (архив)
share

Австралия иска от Европейския съюз да изпрати един милион дози ваксини срещу коронавируса на Папуа-Нова Гвинея, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33020

Искането Канбера ще отправи официално по-късно днес. То може да засили още повече съществуващото напрежение между Австралия и ЕС по въпроса за ваксините. Канбера обвини Брюксел във ваксинационен национализъм, след като ЕС неотдавна блокира пратка с ваксини, предназначена за Австралия.

Австралия търси партньори, с които да упражни натиск над ЕС

Днес австралийският премиер Скот Морисън каза, че за ваксините има договор да бъдат предоставени на Австралия и сега от тях има крайна нужда, за да се възпре разпространението на коронавируса в Папуа-Нова Гвинея, която е близо до Австралия.

"Сключихме договор за тези ваксини. Платихме за тях и искаме тези дози да дойдат тук, за да можем да окажем подкрепа на нашия най-близък съсед - Папуа-Нова Гвинея, да удовлетвори тя спешните си нужди", заяви Морисън. Той нарече Папуа-Нова Гвинея семейство и приятел на Австралия, освен съсед и партньор и каза, че е в интерес на Австралия и на целия регион да има спешно ваксини за тази страна.

Австралия ще дари на Папуа-Нова Гвинея 8000 произведени на местно ниво ваксини срещу коронавируса. После ще ѝ осигури един милион дози, веднага щом те пристигнат от Европа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33020

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини