Повишена сеизмична активност в района на Кипър

  • 16 юли 2024 10:20

  • 291
  • 0
Повишена сеизмична активност в района на Кипър
© GettyImiges

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му.

Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван главно от живеещите на високи етажи.

Серия от слаби земетресения продължава в морската област край Лимасол, на юг от острова, от 10 юли.

Последните сеизмични събития са част от повишената земетръсна активност, която се наблюдава около Кипър през последните години, но това не трябва да предизвиква безпокойство, казаха експертите от Отдела за геоложки проучвания.

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

По техни данни през последните 12 месеца в по-широкия район на Кипър, на сушата и в морето, са регистрирани близо 1000 локални труса, от които 15 са били с магнитуд от 2,5 до 4,7 и са били слабо усетени.

По-значително увеличаване на земетресенията с постоянна последователност около Кипър се отчита от 2021 г., посочиха от специализирания отдел. Сеизмичното избухване е активирало много земни разломи на територията главно на Пафос, Лимасол и югоизточната част на острова, както и трусове в южната и западната морски зони.

Последвайте канала на

Калина Христова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини