Цените на зехтина в Гърция ще...

  • 16 юли 2024 10:07

  • 633
  • 1
Цените на зехтина в Гърция ще...
© Novini.bg/ Canva

Производителите на зехтин в Гърция очакват цените да започнат да падат през есента. Пазарните анализатори отдават това на спад в потребителското търсене в Гърция, тъй като прекомерно високите цени са накарали клиентите да се насочат към други видове масла. 

Президентът на Земеделската кооперация на Ханя, Харилаос Владакис, съобщи, че цената на зехтина екстра върджин от производителя в момента е около 6,7 евро за литър при 8,10-8,70 евро преди два месеца. Това намаление на производствените цени се дължи на 30-40% спад в търсенето в Гърция, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-голям износ

Падащите цени в Гърция принуждават повече производители да изнасят продуктите си за страни от Европейския съюз като Италия, която внася гръцки зехтин на едро на 7,0-7,3 евро за литър.

Внимавайте откъде купувате зехтин!

Що се отнася до перспективите за цената на зехтина екстра върджин в Гърция, производителите очакват тя в най-добрия случай да се запази на сегашното ниво, като не крият опасенията си, че може дори да падне под 6 евро. Тъй като нарастването на производството на зехтин не само в Гърция, но и в други средиземноморски страни се приема за даденост. Производствената цена също се очаква да падне.

Цените в магазините

По отношение на цената на рафтовете на супермаркетите, цената на литър се очаква да спадне от сегашните 12-13 евро на литър до 8 евро. Нови намалени цени на зехтина на рафта няма да започнат да се появяват до ноември следващата година, когато ще стане ясна картината от производството за сезон 2024-2025 г.

Засега до края на септември, началото на октомври има изчаквателна позиция по отношение на цените, които ще зависят от тазгодишните нива на производство, както и от неизползваното количество от предишната реколта.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
633 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.16 | 11:27

1
Няма редовни цени от 12-13 евро на литър в Гърция,както и в Италия. Само понякога на промоция и то във веригите.Обичайно е 18 евро на литър.

Добави коментар

Водещи новини