Трима загинали при щурма на кафенето в Сидни (обновена+видео+снимки)

Getty Images/Guliver
share

Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където в продължение на 17 часа часа иранец държа в плен множество посетители и членове на персонала. Трима души са загинали при атаката, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на телевизия Скай нюз.

По данни на кореспондент на канала полицията е започнала щурма, след като в кафенето на шоколадовата верига Линд се разнесли изстрели.

Австралийската полиция съобщи, че в заложническата криза са загинали трима души и са били ранени четирима души. Сред
убитите е похитителят.

По-рано днес телевизия Скай съобщи за двама загинали. Ченъл 7 уточнява, че един от ранените е починал в болница и че в щурма са пострадали най-малко четирима души. Според Скай състоянието на трима от ранените е сериозно, а според Ченъл 7 - на двама.

Щурмът последва разкритията за самоличността на нападателя. Въоръженият мъж е бежанец от Иран с криминално досие, съобщи австралийският вестник "Острелиън", цитиран от ДПА. Според печатното издание 49-годишният Ман Харон Монис е  пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като  започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан. "Острелиън" допълва, че понастоящем Монис е на свобода под гаранция и очаква процес по обвинение в съучастие в убийството на бившата му съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе.

Ройтерс цитира източник от австралийската полиция, който също казал, че днешният похитител е пращал оскърбителни писма до роднините на убити войници. Според пожелалия анонимност източник не е имало "оперативни основания" името на похитителя да  бъде държано досега в тайна, предаде БТА.

Още снимки от полицейския щурм можете да видите тук

Водещи новини

Още новини