Аржентинската полиция задържа приятелката на мъжа, нападнал вицепрезидент Кристина Фернандес

Getty (архив)
share

Аржентинската полиция арестува снощи приятелката на нападателя, опитал се да простреля миналия  четвъртък вицепрезидента на страната Кристина Фернандес, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Адвокатът на нападателя заяви, че е убеден, че той "не е действал сам".

През дните след атентата 23-годишната Бренда Улиарте беше интервюирана от медиите във връзка с нападателя Фернандо Андре Сабаг Монтиел. Тя е била задържана на гара в буеносайреския квартал "Палермо" и изпратена в ареста, съобщават аржентински медии, като цитират източници от съдебната система.

Задържането ѝ е извършено по разпореждане на съдия Марна Еухения Капучети, която е една от натоварените с разследването.

В интервюта в дните след атентата Улиарте изразяваше изненада от действията на приятеля си и допълваше, че никога не е предполагала, че той е способен да извърши подобно нещо. Тя допълваше, че той като всички останали хора се оплаквал от икономиката, но никога не бил споменавал вицепрезидентката с агресия.

Улиярте заявяваше също също, че не го е виждала 48 часа преди атентата. Според кадри от система за видеонаблюдение обаче тя се е срещала с него в деня на атентата, 1 септември, съобщават цитирани от медиите източници, близки до разследването.

Вечерта на същия ден по време на среща на Кристина Фернандес с поддръжници, към нея се приближи мъж, който насочи от упор към главата ѝ пистолет. По неизвестна причина зареденото оръжие не произведе изстрел, въпреки че е било задействано, увери скоро след това президентът Алберто Фернандес.

Нападателят, задържан на мястото на атентата - 35-годишният бразилски гражданин Фернандо Андре Сабаг Монтиел, но живеещ в Аржентина от дете. Мотивите му засега остават неизвестни и той не е давал изявления след задържането си.

Атентаторът срещу вицепрезидента на Аржентина е окултист?

 

Водещи новини

Още новини