Хиляди аржентинци излязоха по улиците, за да защитят вицепрезидентката на страната, обвинена в корупция

  • 28 август 2022 07:28

  • 920
  • 2
Хиляди аржентинци излязоха по улиците, за да защитят вицепрезидентката на страната, обвинена в корупция
© Getty Images

Хиляди поддръжници на бившата президентка и настояща вицепрезидентка на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер излязоха по улиците в нейна защита, дни след като двама прокурори призоваха да ѝ бъде наложена присъда от 12 години затвор и забрана да заема обществени длъжности заради подозрения в корупция, предаде Ройтерс.  

В началото на седмицата прокурорите обвиниха Фернандес де Киршнер, че докато е била президент между 2007 и 2015 г., е участвала в измама на държавата и в отклоняване на публични средства.

Бившата президентка на Аржентина Кристина Киршнер е на съд по обвинения в корупция

Най-голямата демонстрация, която се състоя вчера, бе проведена пред дома на вицепрезидентката в елегантния квартал на Буенос Айрес Реколета, където рано сутринта полицията постави заграждения, за да предотврати голямо струпване на хора.  

Според протестиращите Фернандес де Киршнер е жертва на съдебно преследване и обвиненията са повдигнати от кмета на аржентинската столица като провокация. Следобед демонстрантите разрушиха загражденията и влязоха в сблъсъци с полицията. Силите на реда използваха водни оръдия, за да разпръснат тълпата. 

Местни медии съобщават, че петима полицаи са пострадали, а четирима протестиращи са били задържани.

Четирима леви държавни глави в Латинска Америка подкрепят вицепрезидента на Аржентина Кристина Киршнер, съдена за корупция

Фернандес де Киршнер води най-твърдолинейното крило на лявоцентристката перонистка коалиция, която управлява Аржентина от края на 2019 г. насам.

Произнасянето на присъдата може да отнеме месеци, а освен това вицепрезидентката има правото да обжалва всяко съдебно решение и така окончателната присъда може да се забави с години, отбелязва Ройтерс. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
920 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.28 | 09:48

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ
Новини.бг е на мутренска

2022.08.28 | 07:46

1
ку.рва, полуграмотен откаченяк, който пише по дуварите в с София "Радев мри".

Добави коментар

Водещи новини