Обсъждат европейския бюджет за 2013

share

Бюджетната комисия на Европейския парламент започна двудневно обсъждане на бюджета на Европейския съюз за следващата година. Очаква се комисията да одобри предложения за увеличаване на бюджета, въпреки кризата, информира БНТ.

Европейската комисия предложи догодина парите за разплащания да се увеличат с почти 7% спрямо тази, като се мотивира с поети ангажименти за плащания по различни проекти, свързани с икономическия растеж.

Европейският съвет намали парите, като се обоснова с това, че ако те бъдат увеличени, ще се увеличат и разходите на отделните страни за допълнителните плащания. Евродепутатите обаче се доверяват на сметките на Комисията и изглежда и тази година ще бъде така.

Но заради кризата, по настояване на страните, които искаха да си спестят разходи, тазгодишният бюджет беше орязан. Сега се оказва, че няма пари за програмата за студентски обмен "Еразъм", а Европейският социален фонд е празен и не може да извършва разплащания към отделните държави.

По различни линии Европейската комисия дължи 400 милиона евро на Франция, 600 милиона на Гърция, 900 милиона на Испания. Все някога тези пари ще бъдат изплатени, но тези държави - и без това с ограничени средства - са принудени да се справят без тях.

След като бюджетната комисия вземе решение, то ще бъде гласувано в пленарна зала на 23 октомври, а после следва 21-дневен период на изглаждане на различията и за уточняване на това колко пари за какви цели ще отидат.

Ако преговорите между Европейския парламент и Европейския съвет не успеят, както стана с бюджета за 2011, Европейската комисия ще трябва да представи нов проект за него.

Водещи новини

Още новини