Френски вестник пуска нови карикатури на Мохамед

share

Френският сатиричен вестник „Шарли Ебдо” разпали страховете за нова вълна от мюсюлмански протести, след като стана ясно, че в последния му брой ще има карикатури на Мохамед.

Полицейските части за борба с безредиците охраняват офисите на изданието. Миналата година централният офис на „Шарли Ебдо” беше взривен, след като седмичникът публикува материал, за който твърдеше, че е редактиран от Мохамед. Въпреки атаката, сега вестникът е решил да отпечата още карикатури, включително една на пророка в инвалидна количка, бутана от еврейски равин, пише "Дейли мейл". Според редактора на изданието, рисунките “ще шокират тези, които искат да бъдат шокирани“, съобщава АФП.

Представител на парижката полиция потвърди, че около офисите на „Шарли Ебро” са разположени увеличен брой патрули. Министър-председателят Жан-Марк Еро призова за чувство на отговорност във всички медии и особено в «Шарли Ебдо”. "Премиерът заявява своето неодобрение към всякаква невъздържаност и призовава всички да са отговорни", се казва в разпространено от кабинета му изявление.

Главният духовник в най-голямата джамия в Париж Далил Дубакеур апелира френските мюсюлмани да запазят спокойствие. "С голямо изумление, тъга и притеснение аз научих, че тази публикация рискува да доведе до ескалация на вълненията в мюсюлманския свят. Призовавам ги да не наливат масло в огъня", каза той.

Водещи новини

Още новини