Настроенията в търговията на дребно в Германия продължават да спадат

  • 07 октомври 2024 10:19

  • 208
  • 2
Настроенията в търговията на дребно в Германия продължават да спадат
© gettyimages

Бизнес настроенията на компаниите в търговията на дребно в Германия продължават да се влошават през септември, сочат данни на института "Ифо",цитирани от БТА. 

Индексът на "Ифо", който отразява равнището на доверие на германските компании в сектора на търговията на дребно в състоянието на бизнеса им, спада до -25,6 пункта през септември спрямо -23,1 пункта през август.

Търговците на дребно са особено загрижени за настоящата бизнес ситуация в страната и станаха по-песимистични по отношение на идните месеци, показват данните на "Ифо".

"Потребителите са неспокойни относно средата на икономическата политика. Това означава, че не може да се очаква по-нататъшен динамичен растеж на частните потребителски разходи до края на 2024 г.", заяви Патрик Хьопнер, експерт към мюнхенския институт.

Настроенията в германската автомобилна индустрия леко се подобряват през септември

Автокъщите и търговците на мебели в Германия отчитат значително по-неблагоприятна бизнес ситуация. Продавачите на дрехи, мебели и обзавеждане и магазините от типа "направи си сам" оценяват бизнес ситуацията като по-неблагоприятна от търговията на дребно като цяло. За разлика от тях, търговците на дребно на велосипеди и храни, както и търговците на дребно на потребителска електроника, отчитат подобрение в бизнес ситуацията.

"По-малко търговци очакват повишения на цените. Те са по-предпазливи в плановете си за наемане на персонал. В преобладаващо трудна бизнес среда търговците на дребно виждат все по-малко възможности за повишаване на цените. Заетостта също ще спадне, вместо да се повиши в краткосрочен план", каза Хьопнер. Освен това много търговци на дребно намират запасите си за твърде високи и планират да намалят поръчките си за стоки, допълни експертът.

Последвайте канала на

Калина Христова
208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.07 | 10:52

2
Никога повече американско робство в България @

2024.10.07 | 10:42

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини