Дахер Ламот: Проблемът на съвременния свят е липсата на еднакви политически правила

  • 07 октомври 2024 11:48

  • 175
  • 0
Дахер Ламот: Проблемът на съвременния свят е липсата на еднакви политически правила
© тв 7/8

Коментар на Дахер Ламот, сириец и българин, който живее в България и работи за голяма международна фирма. Той е популярен анализатор, блогър и коментатор в социалните мрежи с хиляди последователи и почитатели.

„Интересно е как Израел се обявява за страна, която защитава Запад от ислямски тероризъм, но в същото време доставя 70% от оръжията в арсенала на Азербайджан, с който азербайджанската армия извърши етническо прочистване над арменци. И с които изгони над 100 хиляди такива в Арцах (Нагорни Карабах). И с които чупеха църкви и обезглавяваха жени. Израелският министър на отбраната Йоав Галант възхвалява военното сътрудничество с фамилния диктатор Илхам Алиев, а последният нарече Армения "изкуствено създадена държава върху древни (!) азербайджански територии без никакво значение и стойност".

В замяна Азербайджан доставя близо половината от внасяния в Израел суров петрол.

Проблемът на съвременния свят е липсата на еднакви политически правила, на някакъв справедлив аршин, на логика и последователност.

Проблемът е, че една шепа велики сили си прилагат правилата, тогава когато им изнася. И както им изнася. Ще измислят и ще завъртят така нещата, че винаги те да изглеждат "ангел-спасители", освободители, разпространители на демокрация, а всички останали трябва да умрат (или да си предадат доброволно ресурсите, защото са "прекалено тъпи да ги използват").

Израел нахлу в Ливан през 1976 г. и 1982 г. Тогава нямаше Хизбула. Напротив. Шиитите приветстваха тогава израелската армия, тъй като приетите от Ливан стотици хиляди палестинци бяха предимно сунити. По-голяма част от шиитите бяха съюзници на Израел. Оставането им обаче и окупацията на Южен Ливан с цел да се вземе най-големия резервоар на питейна вода (река Литака), обаче ги настрои срещу тях и се появи реакция. Тази окупация и арогантност СЪЗДАДЕ Хизбула през 1982 г.

Всяко действие и насилие поражда противодействие, и за съжаление, по-голямо насилие, което се изражда с времето. Все по-чудовищни и по-черни стават хората замесени в конфликта. Все като си мислиш, че има изход и ще се събудят, "великите сили" нарочно наливат масло в огъня.

Израел сега пак си намери причина да окупира Ливан, нека пак позная - пак ще окупира водните резервоари, на какво искате да се обзаложим? Така както окупира Голанските възвишения и не ги връща, а експлоатира водата въпреки, че според ООН това е територия на Сирия.

По-силният си определя правилата.

-----

Това не е история за борбата между религии, нации, идеологии. Това е борбата между човек и човек. Когато едната страна е много по-силна от другата и има правото да извършва каквото си иска без никакви последствия.

Така както германците са вкарвали безпомощни евреи в лагери, наред с други етноси. Така, както са вкарвали индианци и аборигени в резервати, а африканци са ги влачили по плантациите. Така, както Османската империя е отвличала славяни за роби. До нея се нареждат и всички останали империи.

Във всеки голям арабски град има "еврейски квартал". Ако отидете в Алепо, Кайро, Дамаск, Багдад - там все още има квартали, които се наричат "еврейски". Евреите са ги напуснали, но едно време е имало повече евреи в изброените градове, отколкото в самия Йерусалим. Защото са били приети след масовите погроми и гонения в Европа. И вероятно щяха да са там и до днес, ако не бяха интересите на Великобритания и Франция, които са си чертали с линии границите така, както им изнася.

В Сирия точно Великобритания помага на сирийците да изгонят французите. Нахлули в Дамаск и спрели кръвопролитията на французите под радостните възгласи на местното население, което ги обявило за герои. Вижте сега как са се обърнали нещата.

Но винаги е интересно как "Великите" държави успяват да скарат хората в бившите им колонии, как да ги накарат да се избиват един друг. В една епоха подкрепят едните, в друга - другите.

И винаги ми е било интересно как е имало глашатаи и сервилни люде, които да се прекланят покорно и да се подчиняват, вярвайки че така ще станат по-висши. Немалка част от френските части са били от местното население, допълнени от сенегалски и алжирски наемници.

И е интересна психологията на масите. До каква уродлива жестокост стига човек, когато има тотално надмощие над определена група хора и как оправдава всичките си действия, макар и уродливи.

Оттам е лицемерието и двуличието. Заради нагласата винаги да се виждаш по-праведният и да не умееш да схванеш, че отсреща е същият като теб.

 

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
175 0

Свързани новини

Водещи новини