В Испания: Децата ни масово пият енергийни напитки, само в България е по-зле – там ги шмъркат

Getty Images (архив)
share

Електронното издание на El Confidencial публикува днес обширен материал относно тревожно високите проценти на консумация на енергийни напитки сред младежите в Испания, чиито съставки се считат за вредни от редица здравни експерти в страната.

По данни на здравното министерство почти половината от младежите в Испания (47,7%) на възраст между 14 и 18 години са консумирали енергийни напитки през 2023 г. Като мярка централното правителство в Мадрид призова да се забрани продажбата им в близост до училища.

Енергийни напитки, енергийни шмъркове: ефектът може да е пагубен за подрастващите

Според здравни експерти кофеинът в тези напитки няма нищо общо с кофеина в кафето. Затова от 2014 г. върху тях е сложен етикет, че имат високо съдържание на кофеин и не се препоръчва за деца и бременни жени.

Макар определяната като епидемия консумация на енергийни напитки сред младите в Испания, от онлайн изданието обръщат внимание, че в България положението е далеч по-тежко. Там отбелязват и случая с попфолк певицата Диона, която е рекламирала такива енергийни напитки, но под формата на прах.

Дебатът в тази страна (относно енергийни напитки) се фокусира най-вече около иновативния метод на приемане – през носа, под формата на прахчета. По този начин веществата попадат по-бързо в кръвта и така ефектът настъпва доста по-бързо в сравнение с традиционните напитки, които са за пиене, пише в материала.

„В българския случай, за тези прахчета се разбра, след като Диона – популярна певица в страната – им направи реклама, представяйки ги за „алтернатива“ на енергийните напитки. След тази реклама здравното министерство и Комисията за защита на потребителите започнаха проверки по магазините, налагайки им тотална забрана за продажба“, разясниха за аудиторията си от редакцията на El Confidencial.

Диона след изцепката: Извинявам се на цяла България

Водещи новини

Още новини