МЗ и БАБХ с позиции за енергийната напитка, която се шмърка

  • 28 август 2024 17:01

  • 1380
  • 1
МЗ и БАБХ с позиции за енергийната напитка, която се шмърка
©

Във връзка с медийни запитвания, относно продукти, които се представят като „енергиен сниф“ и „алтернатива на енергийни напитки“ и се приемат чрез вдишване през носа, от министерството на здравеопазването разпространиха следната позиция:

"В Министерството на здравеопазването е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като „енергиен сниф“ и се приемат назално – чрез вдишване през носа. Въпросните продукти не са разрешавани от Министерството на здравеопазването.

Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Такава ще бъде направена и от Комисията за защита на потребителите. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Диона отново скандализира - шмърка енергийна напитка

В случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки.

Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите, за да бъде извършена оценка за безопасността при очакваната им употреба". 

От пресцентъра на БАБХ също разпространиха официална позиция по темата:

"Продуктите „Sniff Bull Energy Dust” и „Wildkraut energy sniff”, предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. „без захар“, „веган“, „природни съставки“ и др.).

Съгласно Закона за храните, търговските обекти и сайтовете, които предлагат храни, са задължени да бъдат регистрирани в съответните регистри на БАБХ. Посочените онлайн платформи не са регистрирани в базата данни на Агенцията.

Относно ефекта и начина на резорбция на въпросните продукти, експерти от Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара". 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2024.08.28 | 18:00

1
ТОВА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНО В ТАЯ ДЪРЖАВА, ЧЕ НИ ЗАНИМАВАТ?

Добави коментар

Водещи новини