Албания може да приключи преговорите с ЕС за пет години

Pixabay
share

Еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Оливер Вархей изрази надежда присъединителните преговори с Албания да приключат в следващите пет години.

По неговите думи това е възможно заради решимостта на Албания да предприеме необходимите реформи. В Люксембург днес започнаха преговорите с Тирана по същество, припомня БТА. 

Чувстваме се много насърчени, заяви албанският премиер Еди Рама. За нас ЕС е единственото място, където трябва да бъдем и където да се развиват нашите следващи поколения. Благодарение на (руския президент) Владимир Путин и военното му нападение срещу Украйна, дори най-скептичните видяха, че Западните Балкани са необходими за силен ЕС, добави той.

Волята ни е много ясна и не се съмняваме, че ще постигнем това, към което се стремим. ЕС понякога може да бъде нечестен, включително по отношение на кандидатстващите за присъединяване държави, коментира Рама. Той обеща борба с корупцията в неговата страна на всички равнища, защита на човешките права и личните свободи.

Албания отваря днес първия клъстер от преговорите за присъединяване към ЕС

Кандидатстващите за присъединяване към ЕС страни от Западните Балкани изчакват средно над 15 години, трябва да ускорим процедурите, призова унгарският външен министър Петер Сиярто. За нас разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани е основен приоритет, добави министърът, чиято страна председателства Съвета на ЕС до края на годината. 

Водещи новини

Още новини