"Кърк" връхлетя Западна Европа, Франция предупреждава за голяма опасност от наводнения

pixabay
share

"Опашката" на урагана "Кърк" връхлетя вчера Западна Европа, като повали дървета в Испания и Португалия и изля порои над Франция, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Френските власти предупредиха, че има голяма опасност от наводнения в повече от 30 области. Националната метеорологична служба "Метео Франс" съобщи, че се очакват пориви на вятъра със скорост от 120-150 км/ч. във високите части на Пиренеите и до 90 мм дъжд в южните райони на Пикардия и района на Париж.

9 ранени в Испания след бурята "Кърк"

Френският министър на енергетиката и екологичния преход Аниес Пание-Рюнаше каза пред журналисти, че жителите на районите по пътя на бурята трябва да бъдат предпазливи, тъй като се очаква някои реки да прелеят.

"Трябва да очакваме наводнения. Тези ситуации вероятно ще се повтарят. Климатичните промени оказва конкретно въздействие върху ежедневието ни", отбеляза тя.

Преминаването на "Кърк", който вече е класифициран като буря, за кратко остави близо 400 000 души без ток в Северна Португалия, сочат данните не оператора на електропреносната мрежа "Е-Редес" (E-Redes).

Португалската служба за гражданска защита е регистрирала около 1600 инцидента от вторник вечерта, предимно сигнали за изкоренени дървета или паднали клони, които блокират пътища.

Водещи новини

Още новини