ЕП отпусна над 1 млрд. евро за пет страни членки за възстановяване на щетите от наводненията през 2023 г.

gettyimages
share

Европейският парламент одобри отпускането на над един милиард евро помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС (ФСЕС) за подпомагане на усилията за възстановяване в пет държави от ЕС вследствие на тежките наводнения през 2023 г., съобщава БТА.

За Италия са предвидени 378,8 млн. евро. С тях трябва да бъдат покрити щетите от наводненията през май 2023 г. в региона Емилия-Романя. Ще бъдат отпуснати и допълнителни 67,8 млн. евро за региона Тоскана след наводненията през октомври и ноември миналата година. Словения ще получи 428,4 млн. евро за преодоляване на последиците от наводненията през август 2023 г. Австрия ще получи 5,2 млн. евро, Гърция -–101,5 млн. евро, а Франция – 46,7 млн. евро.

Помощта от ФСЕС ще покрие част от разходите за спешни и възстановителни операции, включително за ремонт на повредената инфраструктура, опазване на културното наследство и провеждане на операции по почистване.

Има опасност още райони в Централна Европа да бъдат засегнати от наводнения

Членовете на ЕП изразиха своята „най-дълбока солидарност с всички жертви, техните семейства и всички лица, засегнати от разрушителните наводнения в Италия, Словения, Австрия, Гърция и Франция, както и с националните, регионалните и местните власти, участващи в усилията за оказване на помощ“. Те посочиха, че броят на тежките и разрушителните природни бедствия в Европа нарастват и казаха, че „бюджетът на ФСЕС или неговият еквивалент следва да бъде увеличен с оглед на предстоящото предложение на Комисията относно новата многогодишна финансова рамка“.

От създаването си през 2002 г. досега ФСЕС е отпуснал над 8,6 млрд. евро за 130 бедствия (110 природни бедствия и 20 извънредни ситуации в областта на здравеопазването) в 24 държави-членки (плюс Обединеното кралство) и четири присъединяващи се държави (Албания, Черна гора, Сърбия и Турция).

Водещи новини

Още новини