ЕК подаде иск срещу Унгария пред Съда на ЕС заради спорния ѝ закон за защита на суверенитета

Getty Images
share

Европейската комисия съобщи днес, че подава иск срещу Унгария пред Съда на Европейския съюз във връзка със спорния ѝ закон "за суверенитета", приет в края на 2023 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Брюксел смята, че този текст, приет по инициатива на унгарския премиер националист Виктор Орбан, нарушава европейското право. 

"След като направи задълбочена оценка на отговора на унгарските власти, Европейската комисия твърди, че повечето от посочените оплаквания все още не са разгледани", се казва в изявление на ЕК.

Чрез закона, който предвижда постановяването на присъди, включващи лишаване от свобода, се създава орган за наблюдение, за който се предполага, че предотвратява "чуждестранна намеса" в изборния процес и "защитава суверенитета" на страната.

Неправителствените организации и противниците на Орбан виждат в това нова атака, целяща да заглуши опониращите му сили.

През февруари ЕК изрази сериозно безпокойство по този въпрос и започна съдебно производство срещу Унгария с официално уведомително писмо за нарушения на правото на Европейския съюз.

Унгария е била предупредена от ЕК да не изпълнява заканата да праща мигранти към Брюксел

Унгарското правителство предупреди, че няма да отстъпи, което бележи пореден епизод от трайната конфронтация между Орбан и партньорите му от ЕС. Будапеща редовно обвинява Брюксел и "различни чуждестранни организации", особено американски, че "разпределят милиарди евро" на опозицията, за да "повлияят на избора на гласоподавателите".

С унгарския законодателен пакет, изготвен преди европейските и местните избори през юни 2024 г., се създава "независима служба за защита на суверенитета", чиято задача е да "разследва незаконни атаки", застрашаващи националната сигурност. Засегнати са дейностите на организации, получаващи чуждестранно финансиране, отбелязва АФП.

Няколко неправителствени организации за защита на правата на човека, включително "Амнести интернешънъл" (Amnesty International), обвиняват правителството, че иска да "заглуши критичните гласове", като смятат, че "журналисти, бизнесът, профсъюзи, църкви и общини" могат да бъдат обект на посегателство.

САЩ заявиха, че са "обезпокоени" от "закон, несъвместим с нашите споделени ценности на демокрация, лична свобода и върховенство на закона", който предоставя на правителството "драконовски инструменти, които може да бъдат използвани за сплашване и наказване на хора, чиито възгледи не се споделят от управляващата партия" ФИДЕС, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини