Зеленски отново благодари на Румъния за предоставената система “Пейтриът”

gettyimages
share

Украинският президент Володимир Зеленски отново благодари на Румъния за предоставената система “Пейтриът”. Той направи това във видеоизявление в сряда вечерта, предава Диджи24. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14742

“Благодаря на всяка държава, която наистина ни помага с противовъздушна отбрана. Специално благодаря на Румъния за Пейтриът“, каза украинският президент.

Володимир Зеленски поиска в районите в близост до страни от НАТО да се осигури съвместна противовъздушна отбрана и тези страни да съдействат за свалянето на руски дронове и ракети.

“Можем да постигнем още по-голяма ефективност – можем напълно да сложим край на руския терор, като свалим безпилотните самолети "Шахед", като свалим ракетите, в сътрудничество“, добави той, настоявайки да бъде приета идеята съюзниците от НАТО в съседство на Украйна да действат от собствената си територия. 

Според Зеленски този ход е "абсолютно възможен" и даде пример с Близкия изток, когато по време на атаките на Иран срещу Израел "международната коалиция е действала заедно" и е прихващала ракети и дронове, които са заплашвали израелска територия. 

На 3 септември румънският парламент одобри правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух "Пейтриът" на трета страна. Проектозаконът има за цел да регламентира одобряването на акт на даряване на ракетна система земя-въздух "Пейтриът" в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух "Пейтриът" от Съединените щати.

Масирано руско нападение с дронове нанесе щети на жилищни сгради в Украйна

През юни Върховният съвет за отбрана под председателството на президента Клаус Йоханис реши Румъния да предостави система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14742

Водещи новини

Още новини