Активните огнища на чума по дребните преживни животни в Румъния са 24

Novini.bg/ Canva
share

Активните огнища на чума по дребните преживни животни в Румъния са 24, съобщават от Националната санитарно-ветеринарна служба на страната. Седем от огнищата са в окръг Тимиш в западната част на страната, останалите 17 са в окръг Тулча в източната част на страната.

Други три огнища в окръг Тулча са били унищожени тази седмица, уточняват от службата и допълват, че предприетите допълнителни спешни мерки за превенция остават валидни, предава БТА.

Органът насочва вниманието към незаконни дейности като нелегален превоз на животни, които могат да генерират вторични огнища на болести далеч от първоначалните огнища и които застрашават усилията за износ.

БАБХ не откри признаци на чума по дребните преживни животни

Ограничителните мерки предизвикаха протести на овцевъди по-рано през седмицата пред сградата на румънското правителство на Площада на победата в Букурещ. Те изразиха недоволството си от предприетите от властите мерки за спиране на разпространението на чумата по дребните преживни животни и настояха за по-голяма свобода по отношение на транспорта на животни с цел търговия или възпроизводство. 

Демонстрантите призоваха властите да забранят евтаназирането на животни в Румъния. Те твърдят, че повече от 220 000 овце и кози са били избити и износът, основният им източник на доходи, е бил прекъснат.

Чумата по дребните преживни животни е тежка вирусна болест, която не засяга хората, а само дребните преживни животни – кози и овце. Смъртността при животните може да достигне 70 процента, отбелязва Аджерпрес. 

Водещи новини

Още новини