БАБХ не откри признаци на чума по дребните преживни животни

  • 12 септември 2024 09:46

  • 130
  • 0
БАБХ не откри признаци на чума по дребните преживни животни
© Novini.bg/ Canva

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 1701 животновъдни обекта в цялата страна установиха, че животните са клинично здрави. Прегледани са 34 084 дребни преживни животни в 848 населени места. 

Прегледите и изследванията продължават, като към момента няма индикации за наличие на чума по дребните преживни животни. 

Огнище на шарка по дребните преживни животни в село Войника

Действията целят да се предотврати навлизането у нас на заболяването чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ), регистрирано в Румъния и Гърция. Проверките се извършват от официалните ветеринарни лекари от областните дирекции на БАБХ във връзка със заповед на изпълнителния директор на Агенцията от 31.07.2024г.

Към настоящия момент, в Румъния са установени 67 огнища на заболяването в четири области, с общо 233 113 засегнати животни. В Гърция огнищата са също 67, разположени в пет области, като общо засегнатите животни са 27 267.

При съмнение или констатиране на клинични признаци на заболяването, земеделските стопани и ветеринарните лекари трябва незабавно да уведомяват официалните ветеринарни лекари. Гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирани внос, придвижвания и продажба на животни на денонощния телефон 0 700 122 99. В спешен порядък сигналите ще бъдат проверявани от компетентните власти и при установени нарушения ще бъдат налагани санкции.

Във връзка с предстоящия Национален събор за опазване на местните български, селскостопански породи животни на 21.09. в град Калофер, БАБХ апелира за стриктно спазване на предприетите мерки, сред които въведената временна забрана за провеждането пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
130 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини