Причините за пожара в лондонската сграда Гренфел тауър през 2017 г. са некомпетентност и алчност

Getty images (архив)
share

Разследването на опустошителния пожар в лондонския небостъргач Гренфел тауър през 2017 г. заключи, че отговорни за трагедията, причинила смъртта на 72-ма души, са правителството, строителния бранш и най-вече фирмите, които са участвали в поставянето на запалимата фасада на сградата, предаде Ройтерс, цитиранаот БТА.

Пожарът, обхванал 23-етажната жилищна сграда, е най-смъртоносният във Великобритания от Втората световна война. "Всички смъртни случаи можеха да бъдат избегнати", заяви ръководителят на разследването Мартин Мур-Бик.

В дългоочаквания си окончателен доклад разследването приписва най-голяма отговорност за бедствието на фирмите, участвали в поддръжката и ремонта на сградата, на пропуските на местните и националните власти, както и на фирмите, които недобросъвестно са продавали възпламеняеми облицовъчни материали като безопасни.

Разпространени са и критиките и обвиненията към тогавашното правителство, местната власт на районите Кенсингтън и Челси, индустрията, регулаторните групи, конкретни служители и зле подготвената пожарна команда за дългогодишното бездействие по отношение на пожарната безопасност във високите жилищни сгради.

Пожар в жилищна сграда през 2009 г. в Кембъруел, Южен Лондон, отнел живота на шестима души, е трябвало да бъде предупреждение за британските пожарникари за "недостатъците" в справянето с овладяване на огнени стихии във високи жилищни сгради, се добавя в заключителния доклад.

"Не всички носят еднаква степен на отговорност за трагедията, но както показват нашите доклади, всички са допринесли за нея по един или друг начин, в повечето случаи чрез некомпетентност, а в някои случаи чрез нечестност и алчност", каза Мур-Бик относно пожара в Гренфел тауър.

Британската полиция съобщи, че във връзка с  пожара се разследват 58 души и 19 фирми и организации. Въпреки това съдебното разследване (включително за непредумишлено убийство и измама) продължава вече няколко години поради сложността и необходимостта от разглеждане на заключителния доклад от него.

Британският премиер Киър Стармър заяви, че правителството ще разгледа внимателно заключенията от разследването, за да гарантира, че подобна трагедия няма да се повтори. "Искам да отправя извинение от името на Великобритания към всеки един от вас, както и към всички семейства, засегнати от тази трагедия. Това не трябваше да се случва. Държавата не успя да изпълни най-основното си задължение - да защити вас и вашите близки, хората, на които сме тук, за да служим, и аз дълбоко съжалявам", заяви той пред парламента.

Министър-председателят допълни, че Великобритания ще се опита да забрани възлагането на държавни поръчки на компаниите, за които публично разследване установи, че носят отговорност за смъртоносния пожар.

Изказване, че жертвите в "Гренфел тауър" не са проявили здрав разум, възмути близките им

Водещи новини

Още новини