Румъния все още няма кандидат за еврокомисар, но очаква важна позицив в новата ЕК

Gettyimages
share

Румъния очаква важна позиция в новата Европейска комисия, но все още не е взела решение кой ще бъде нейният еврокомисар, съобщава БТА.

Премиерът Марчел Чолаку обяви тази седмица, че номинацията за поста еврокомисар от Румъния ще бъде направена, след като завършат преговорите за разпределение на ресорите в новата Европейска комисия.

„Тече процес на преговори. В момента говоря и с останалите политически лидери, опитваме да договорим най-добрия и най-представителния портфейл за Румъния. Има няколко предложения", заяви в четвъртък пред журналисти румънският премиер Марчел Чолаку, след като бе запитан какво прави Румъния с номинацията за еврокомисар и кого ще предложи страната на този пост.

Новата Европейска комисия: Преговорите за постове продължават. Кога стават ясни еврокомисарите?

Премиерът каза, че Румъния ще направи номинация за еврокомисар тогава, когато бъде удовлетворена от ресора, който ще заеме румънският представител.

Евродепутатът от управляващата Социалдемократическа партия Виктор Негреску, чието име бе предложено от премиера Чолаку за бъдещ еврокомисар от Румъния, заяви в публикация днес във Фейсбук, че Румъния може да се надява на важна позиция в бъдещата Европейска комисия.

„Абсолютно съм убеден, че благодарение на помощта, получена от европейските социалдемократи, Румъния ще бъде по-значима на европейско ниво и дори ще получи представителен ресор на европейски комисар с влиятелна роля в структурата на бъдещата Европейска комисия, а може да се надява и на вицепрезидентски пост, ако има национален консенсус в това отношение", написа Негреску във Фейсбук.

Евродепутатът Рареш Богдан, който е първи заместник-председател на Национално-либералната партия – партньор на социалдемократите в правителството, заяви пред телевизия Диджи 24 по-рано тази седмица, че Национално-либералната партия предлага Даниел Буда или Дан Маринеску за еврокомисар за земеделието и Зигфрид Мурешан и Рареш Богдан за еврокомисар за разширяването.

„Национално-либералната партия (НЛП) има предвид две много важни позиции на еврокомисар – земеделие – г-н Даниел Буда и г-н Дан Мотряну са изключително добри в тази сфера и са работили в комисията по земеделие, а втората позиция, която визира НЛП, е тази на разширяването – Зигфрид Мурешан и Рареш Богдан", заяви самият Рареш Богдан пред Диджи 24 в четвъртък.

Той коментира и темата дали Румъния трябва да предложи жена на поста еврокомисар, каквато информация дойде от Брюксел. (Премиерът Чолаку призна тази седмица, че председателката на Европейската комисия е поискала от самото начало предложението да бъде жена. Чолаку каза, че не изключва подобна номинация от страна на Румъния).

Евродепутатът Рареш Богдан коментира, че Румъния не е длъжна да предложи жена за еврокомисар, при положение че през последните 10 години жени представляваха страната в Европейската комисия – Корина Крецу, като комисар за кохезията и реформите в периода 2014-2019 г., и Адина Вълян, която бе комисар за транспорта в Комисията досега.

Водещи новини

Още новини